Arnhemse Uitnacht viert kunst en cultuur op 24 januari 2020 met divers en gevarieerd programma

arnhem – De 3e editie van de Arnhemse Uitnacht viert op vrijdag 24 januari 2020 kunst en cultuur in zijn volle glorie. In de binnenstad van Arnhem zijn op 20 verschillende locaties meer dan 100 acts, optredens, voorstellingen en exposities te zien. In 16 horecazaken is er een Uitmenu en zijn er diverse optredens. De Arnhemse Uitnacht start om 18.30 uur met een prikkelende opening in Musis waar ook de Cultuurprijs Arnhem wordt uitgereikt. Vervolgens start het programma dat tot diep in de nacht, zelfs tot de volgende ochtend duurt. Het volledige programma is vanaf 1 januari 2020 online te vinden op www.arnhemseuitnacht.nl.

Genomineerden Cultuurprijs Arnhem zijn bekend Tijdens de opening van de 3e Arnhemse Uitnacht wordt de Cultuurprijs Arnhem uitgereikt. Louise te Poele, winnaar in 2019, zal de prijs overhandigen aan een van de genomineerden: Arnhemse Meisjes, Lavalu of Mr. Weazly. De jury van de Cultuurprijs Arnhem, bestaande uit Eve Hopkins (De Nieuwe Oost), July Ligtenberg (Plaatsmaken) en Stefan Rebergen (Luxor Live), roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten. Alle drie de genomineerden zijn een exportproduct van Arnhem: ze bespelen nationale en internationale podia.

Danscollectief Arnhemse Meisjes bestaat uit zes alumni van de ArtEZ dansacademie. In de stad creëren zij nieuwe mogelijkheden op het gebied van hedendaagse dans. Ze dansen voorstellingen (steeds vaker in de openbare ruimte) en geven workshops voor amateurs en dansprofessionals. Lavalu slaat een brug tussen klassieke muziek en hedendaagse pop. Ze slaagt erin de invloeden van klassieke componisten en grote singer-songwriters tot een eigen stijl te maken. Haar pianospel en haar stem zijn eerlijk en kaal. Benjamin Thode aka Mr. Weazley is frontman van een achtkoppige groovy band. Hun optredens zijn vol passie, enthousiasme en muzikaal vuurwerk: een nieuwe combinatie van een explosieve en dansbare mix van hiphop, reggae, afrobeat en spoken word.

Een diverser en uitgebreider programma Het gevarieerde programma van de Arnhemse Uitnacht is samengesteld door de verschillende instellingen, individuele makers en kunstenaars. De kracht van het programma is de diversiteit van de acts en optredens. Jenny Doest, voorzitter van de Arnhemse Uitnacht: “Onze focus ligt op een programma dat een aantrekkelijke combinatie is van (podium-)kunst en breed toegankelijke cultuur. In Arnhem is hiervan een breed scala voorhanden en ik ben erg blij dat we dit totaalprogramma kunnen presenteren. De toegang tot de Arnhemse Uitnacht is bewust gratis. We hopen dat dit voor het publiek een extra stimulans is om kunst en cultuur met ons te vieren en dat de teller minimaal 12.500 bezoeken aangeeft.”

Van rollerskaten tot rondleidingen en slapen in hotel Rozet: laat je verrassen In concertzaal Musis kun je rollerskaten op live discomuziek en leer je de Weense wals op muziek van Het Gelders Orkest. In Rozet bruist het hele gebouw met tientallen verschillende acts; na afloop kan het publiek er blijven slapen in hotel Rozet. Toneelgroep Oostpool presenteert in Huis Oostpool onder de titel ‘Alles wat theater is’ de grote verrassingsshow. In Theater a/d Rijn varieert het programma van muziektheater tot urban dans door het hele pand. Er zijn rondleidingen en workshops bij het Huis der Provincie en bij Collectie DE.GROEN. Julius Thissen geeft in De Kerk rondleidingen bij de expositie Body Control van Museum Arnhem. Filmtheater Focus toont een uitgebreid filmprogramma in alle filmzalen. Luxor Live geeft het podium aan ArtEZ Big Collective en Marieke Polderdijk en sluit af met de stille nacht (silent disco). In de studio’s van Introdans ervaart het publiek de repetities van de dansers en maakt er zelf een choreografie. De studenten Theatre practice van ArtEZ geven voorstellingen in het pand aan de Kortestraat. Willemeen is deze editie een van de nieuwe locaties met onder andere Power Plug. De Arnhemse Uitnacht sluit – inmiddels traditiegetrouw – af met een morning rave in Theater a/d Rijn om 09.00 uur, geleid door funkster Ruben Chi en DJ Lucy Love.

Samenwerking met de Nijmeegse Kunstnacht De organisaties van de Arnhemse Uitnacht en de Nijmeegse Kunstnacht zetten zich gezamenlijk in voor een rijk kunst- en cultuurklimaat in de regio 025. Zo is er tijdens de Arnhemse Uitnacht een podium in het Bartokpark (achter het Feestaardvarken) met optredens van Nijmeegse makers. De intentie is om dit bij volgende edities steeds verder te ontwikkelen. Zo is er tijdens de Nijmeegse Kunstnacht, die jaarlijks in september plaatsvindt, steeds meer Arnhems aanbod te zien.

Alle informatie vanaf 1 januari 2020 online Het programma van de Arnhemse Uitnacht is op 1 januari 2020 te vinden op de vernieuwde website www.arnhemseuitnacht.nl. Ook is er via de website een app te downloaden met het gehele programma inclusief tijdschema en een route naar de locaties. Medio januari wordt er een programmaflyer verspreid. De toegang tot de Arnhemse Uitnacht is gratis.

Geef een reactie